Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Seria z przyprawami  (Przeczytany 440 razy)
Małgosia.J
*

« : Wrzesień 01, 2009, 12:02:15 »

Zastanawiałam się, gdzie umieścić info o tej smakowitej serii książek Smaku (jakżeby inaczej Wink) Słowa. Jest to seria, w której autorkami są kobiety i stąd może adresują je przede wszystkim do kobiet, ale tak naprawdę jest to po prostu dobra międzykulturowa literatura (arabska, norweska, teraz szykuje się coś z Afryki i z Ameryki), która może zainteresować każdego. Do tej pory pojawiły się "Namiot Fatimy" i "Złoty rydwan" (arabskie właśnie) oraz "Lewą ręką przez prawe ramię" autorstwa norweskiej pisarki Selmy Lonning Aaro. Ostatnia z tych książek jest moją zdecydowaną faworytką, po prostu perełka, jakich wcale nie jest dużo w księgarniach! Samotność, tęsknota za drugim człowiekiem, poczucie wyobcowania nawet wśród najbliższych plus ciekawa strategia narracyjna (częste zmiany punktu widzenia) to największe atuty tej powieści.
Ciekawa jestem, czy miałyście może kontakt z tą serią? Co o niej myślicie?
KaHa
Przystań Literacka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2009, 11:07:15 »

Nie miałam, ale mnie zainteresowałaś. Lubię słowa pisane przez autorów ze Skandynawii.
guanabana
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2009, 12:31:08 »

niestety nie ale to co napisałaś sprawiało ze zaczęłam ich szukać w księgarniach internetowych:) i ogólnie dobrze są rekomendowane dlatego też nie będę się długo zastanawiać tylko zamówię jedna z podanych przez Ciebie pozycji;)
polyana
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2009, 12:41:44 »

Faktycznie tak je opisałaś, że sama nabrałam ochoty na przeczytanie Wink. Zwłaszcza że właśnie skończyłam kryminał i przydałoby mi się jakiś oddech, od tych wszystkich morderstw i intryg  Cheesy. Mam nadzieję, że znajdę to w mojej bibliotece, bo ostatnio coś niczego co akurat chce pożyczyć nie mają Angry Chyba więc czas poszerzać swoje prywatne zbiory.
Małgosia.J
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2010, 14:15:03 »

Jeśli chodzi o "przyprawioną" serię, to niedawno kupiłam 3 ostatnie powieści: "Bóg zwierząt" Aryn Kyle (o dojrzewaniu na amerykańskim Zachodzie, zapowiada się ciekawie, dużo tam o świecie zwierząt i ich wzajemnych relacjach z ludźmi - czy rzeczywiście człowiek jest tytułowym "bogiem zwierząt"?), "Smak dżemu i masła orzechowego" Lauren Liebenberg (też jeszcze nie czytałam, ale z opisu wynika, że pojawia się tu wątek magicznego dzieciństwa w sercu Afryki, które zostaje przerwane niespodziewanym pojawieniem się w domu bohaterek ich tajemniczego kuzyna...) oraz "Miłość" Hanne Orstavik. Ta ostatnia podbiła całkowicie moje serce, co potwierdza tylko fakt, że zakochałam się po uszy w literaturze norweskiej Wink Prosty tytuł, pozorny brak akcji, kilku bohaterów (główną parę stanowi Vibeke i jej syn Jon), norweska zima, małe miasteczko, chłodny, zimowy wieczór i tragiczny finał. Jestem pod olbrzymim wrażeniem, po prostu arcydzieło!
Zobaczymy, jak "Bóg zwierząt" i "Smak dżemu", mam nadzieję, że też zrobią na mnie wrażenie Wink
KaHa
Przystań Literacka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2010, 21:35:19 »

"Miłość" - tak, zdecydowanie polecam. Rzeczywiście dobra książka. Niestety cieniutka, ale często słowa z takich niepozornych książeczek zostają w nas na zawsze. Lata temu czytałam  króciutkie "Kaj znów się śmieje" Hartmuta Gagelmanna, a do tej pory zalewa mnie fala wzruszenia, gdy tylko wypowiadam ten tytuł. Trudno dostępny, ale równie mocno jak "Miłość" polecam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: