Maślany aromat
kzarecka
2008-07-31
O książce - Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa.
A ten, kto zatęskni do aromatów z piekarni "Chez Auzet", będzie mógł spróbować własnych sił: książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. "Wyznania francuskiego pisarza" to nie tylko niezliczone praktyczne porady i tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.
Fragment
Nie jest to zwykły sklep, a już z pewnością nie jest to miejsce na pospieszne zakupy, ot, żeby wejść i wyjść. Wówczas bowiem traci się połowę związanej z chodzeniem tam przyjemności. Przyjemności, której można zaznać, jeszcze zanim wejdzie się do środka. Zatrzymujesz się na progu. Zamykasz oczy i bierzesz długi, głęboki wdech (przez nos, ma się rozumieć), i wciągasz parfum de la maison. Świeży, ciepły, maślany aromat ciasta - jeden z najstarszych, najbardziej apetycznych i działających na wyobraźnię zapachów świata, pierwotny i niezmiennie poprawiający samopoczucie.
Peter Mayle, Gerard Auzet "Wyznania francuskiego pisarza"; Wydawnictwo: Prószyński i S-ka; Tłumaczenie: Violetta Dobosz; Format: 125 x 174 mm; Liczba stron: 104; Okładka: twarda; ISBN: 978-83-7469-822-1
KaHa