Maślany aromat

kzarecka

2008-07-31

wyznaniafrancukiego_160.Jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa to maślana bułka z "zielonego sklepiku" (sprzedawała tam Pani, która wtedy wydawała mi się staruszką; oczywiście była zdecydowanie młodsza, ale wiadomo, że dla dziecka większość ludzi jest stara, a świat ogromny).Teraz takich bułek nie ma... Dobrze, że chociaż istnieją piekarnie, z których rozchodzi się niesamowity aromat (w sklepach już się tego nie doświadczy). Za kilka dni na rynek trafi publikacja "Wyznania francuskiego pisarza" Petera Mayle'a (autora książek o Prowansji) i Gerarda Auzeta (właściciela istniejącej od ponad pół wieku rodzinnej piekarni). Jak zapewnia wydawnictwo, to książka pachnąca świeżym chlebem.



O książce - Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa.

A ten, kto zatęskni do aromatów z piekarni "Chez Auzet", będzie mógł spróbować własnych sił: książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. "Wyznania francuskiego pisarza" to nie tylko niezliczone praktyczne porady i tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.

Fragment

Nie jest to zwykły sklep, a już z pewnością nie jest to miejsce na pospieszne zakupy, ot, żeby wejść i wyjść. Wówczas bowiem traci się połowę związanej z chodzeniem tam przyjemności. Przyjemności, której można zaznać, jeszcze zanim wejdzie się do środka. Zatrzymujesz się na progu. Zamykasz oczy i bierzesz długi, głęboki wdech (przez nos, ma się rozumieć), i wciągasz parfum de la maison. Świeży, ciepły, maślany aromat ciasta - jeden z najstarszych, najbardziej apetycznych i działających na wyobraźnię zapachów świata, pierwotny i niezmiennie poprawiający samopoczucie.

Peter Mayle, Gerard Auzet "Wyznania francuskiego pisarza"; Wydawnictwo: Prószyński i S-ka; Tłumaczenie: Violetta Dobosz; Format: 125 x 174 mm; Liczba stron: 104; Okładka: twarda; ISBN: 978-83-7469-822-1

KaHa

Tagi: Peter Mayle, Gerard Auzet, Wyznania francuskiego pisarza, książka, fragment,

<< Powrót

Papierowy Ekran 2009

FB PL

Kejos

HaZu

PL zmiany